In het tweede kwartaal van 2018 werd ik benaderd door een damesmodemerk met de vraag of ik ondersteuning kon bieden in het optimaliseren van het design en inkoop proces. De omzet liep terug en klanten waren niet tevreden over leveringen. Dus werk aan de winkel! Als start heb ik met iedereen een gesprek gevoerd om te horen wat er speelde binnen de organisatie. Waar zaten de bottlenecks en hoe konden deze, volgens de medewerkers, worden opgelost. Daarnaast heb ik mij verdiept in de huidige processen, marges en leveringen. Door dit alles in kaart te brengen en te bepalen wat er het meest urgent was, hebben wij gezamenlijk een plan van aanpak ontwikkelt.

Gestart werd er met een collectieplanning en budget. Daarnaast is er een brand-grid ontwikkelt en hebben we een leveranciersrisico analyse gedaan. Het team kreeg duidelijker inzicht in welke deadlines er behaald moesten worden om op tijd samples te kunnen sturen aan de agenten. Order deadlines werden vanaf nu behaald en de levering kwam grotendeels op tijd. Kwaliteiten werden op een eerder moment vastgezet waardoor de leverancier meer tijd had om het juiste product te kunnen produceren. Dit was een sprong vooruit in de kwaliteit!

Dit nu zo opschrijvend lijkt het of dit zomaar even ingeregeld werd, maar dat kon natuurlijk alleen met vallen en opstaan. Een veranderende omgeving creëert weerstand. Dat hoort er ook bij. Processen waren jarenlang zo uitgevoerd en nu moest ‘’alles anders’’. Door altijd weer het gesprek aan te gaan, de urgentie van de benodigde verandering en de stip op de horizon te benoemen kwamen we verder. Elke week weer. Door mee te werken in de organisatie, gebruik te maken van de kennis en expertise van de medewerkers en door een flinke dosis doorzetten en enthousiasme van de directie staat er nu een nog mooier damesmerk. Het zijn geen makkelijke tijden en de toekomst zal laten zien hoe het verder met dit merk zal gaan. Maar resultaten zijn er in 2018 gehaald: een hogere marge, een duidelijk en haalbare collectie planning, minder invliegen van de goederen en een grotendeels op tijd geleverde collectie en productie.