Gebruik DISC en Drijfveren analyses om je team verder te ontwikkelen
Wat is DISC?

Het DISC model brengt iemands voorkeursstijlen, sterke kanten, communicatie en groeimogelijkheden in kaart. DISC vergroot de kennis van gedrag, helpt communicatie conflicten oplossen en vermijden, vergroot individuele effectiviteit binnen organisaties en stimuleert het benutten van talenten.

DISC bestaat uit 4 verschillende hoofdstijlen (D, I, S en C) en is krachtig door zijn eenvoud. Het DISC model geeft inzicht in communicatiestijlen en voorkeuren en is veelzijdig toepasbaar. Hieronder een overzicht van de basis kenmerken van de verschillende typen:
Dominant extravert en controlerend direct, gedreven, prestatiegericht, hoog tempo, neemt leiding.
Interactief extravert en relaterend hartelijk, enthousiast, prater, impulsief, verbaal.
Stabiel introvert en relaterend betrokken, vriendelijk, attent, teamplayer, harmonie, gesloten.
Consciëntieus introvert en controlerend denker, observator, afwachtend, precies, gesloten, privacy.

Wat zijn Drijfveren?

De drijfverenanalyse brengt je belangrijkste motivatoren in kaart. Waarom vertoon je dit gedrag? Wat maakt dat je in beweging komt? Vanuit welke waarden en motivatie handel je? Waar heb je een aversie tegen? Ook wordt duidelijk op welke vlakken verdere ontwikkeling mogelijk en reëel is.

Gedrag is de waarneembare interactie van een persoon met zijn of haar omgeving. Dat is precies wat een persoonlijke gedragsanalyse meet en waarin een DISC-gedragsrapport je inzicht geeft. Drijfveren gaat over je waarom. Waarom doe je de dingen die je doet?
Je kunt de DISC-en drijfverengedragsanalyse onder andere gebruiken om je team verder te ontwikkelen. Jouw team krijgt antwoord op vragen als:
Hoe wordt er binnen het team gecommuniceerd?
Op welke manier wordt er samengewerkt?
Welke potentie heeft dit team?
Welke rollen vervullen de diverse teamleden?
Wat hebben we als team te leren en hoe kunnen we samen progressie boeken?

Ook de Drijfveren analyse is zowel individueel als voor teams te gebruiken. Het geeft je meer inzicht in de waarom van je handelen. Wat is belangrijk en waar geloof je in? De drijfveren analyse vergroot jouw kennis van persoonlijke waarden en overtuigingen.. Vaak gaan we ervan uit dat mensen om ons heen op een zelfde manier in het leven staan. We nemen aan dat we basiswaarden met elkaar delen, dat we hetzelfde belangrijk vinden. Mensen kunnen echter wezenlijk van elkaar verschillen en deze analyse geeft daar verder inzicht in.

Om goed te kunnen functioneren, is het van essentieel belang dat je drijfveren matchen met je werkzaamheden. Dit stimuleert je passie, vermindert vermoeidheid, inspireert je en zal je motivatie verhogen. Een Drijfveren analyse geeft inzicht in 7 verschillende waarden.
Esthetische – het streven naar balans, harmonie, zelfrealisatie en vorm.
Zakelijke – het streven naar geld, praktische resultaten en opbrengsten.
Individualistische – het streven naar onafhankelijkheid en een unieke identiteit.
Politieke – het streven naar invloed, controle en verantwoordelijkheden.
Sociaal – het streven om anderen te helpen.
Ideële – het streven naar orde, regelmaat en structuur.
Intellectuele – het streven naar kennis, leren en de waarheid.

Als extra onderdeel van DISC is het mogelijk om ook de drijfveren van de teamleden te analyseren. Stel een teamlid is gedreven door het individualistische en een andere teamlid voornamelijk gedreven door het zakelijke, wat doet dit dan met de samenwerking? Door deze analyses krijg je meer inzicht in het waarom van elk teamlid. En hoe zij elkaar kunnen versterken!